Vissza

Vajas kenyér és a kopásállóság

Ön is látott már szendvicset! Ezért tudja, hogy sok esetben csak látszólagosan, nagyon vékonyan kenik meg a kenyeret vajjal, majd rátesznek egy-egy karika kolbászt vagy felvágottat. Igaz ebben az esetben már vajas kenyérről (szendvicsről) beszélünk! Otthon viszont gazdagon vajazunk, sózzuk és még különböző finomságokkal tesszük izgalmassá a szendvicsünket. De ezt is vajas kenyérnek (szendvicsnek) nevezzük még!

Ez most nem egy gasztro blog, de a vizualitás érdekében fontos volt egy ilyen felvezetéssel kezdenem.

A laminált padló esetében is hasonló a helyzet. A panelméret, a fózolás (hossz oldali vagy körbe) klikkrendszer, vastagság mellett a gyártónként eltérő árak egyik tényezője a kopásállóság.

Tudjuk, hogy általában a 7 mm-es padlók esetében 31’-es értékről beszélünk. (Parador esetében már 7 mm-es padlónál 32 kopásállóság is általános érték! )

8 mm-nél a 32-es az érték és 10 mm-nél is általában a 32-es kopásállóság az általánosan elfogadott érték. Létezik még 33-as kopásállóság pl.:Tarkett - Parador  és még 34-es is, ami üvegszállal van megerősítve. Igaz a 34-es kopásállóságnak nincs szabványa!

 

Kopásállóság laminált padló esetében

 

Mint mondtam vajas kenyér és vajas kenyér között is van különbség. Így a padló pl. 32-es kopásállóságai között is. Már vajas kenyér - még vajas kenyér. Nos, a szabvány szerinti 32-es érték már nagyon jó, de a melamin minősége és vastagsága fokozható egy kategórián belül is. Már 32-es, tehát a kopásállósága a limitált szintet biztosan teljesítette és van a még 32-es, azaz vastagabb, mint az alap szint, de a 33-as kopásállóságot még nem éri el!

Ez az egyik, de nem az egyetlen oka annak, hogy azonos vastagságú laminált padló esetében az ár gyártónként változik.

Vásárláskor kérdezze meg a szaküzlet vezetőjét, hogy melyik termékeknél mit érdemes tudni a kopásállósági értékekről.

Cseke Zsolt

Pallasz Enteriőr

Vissza
© BUDAPEST-PARKETTA • Minden jog fenntartva!

Ez a weboldal sütiket használ!

A kényelmes böngészési élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, illetve a weboldal forgalmunk elemzéséhez. A weboldalunkra vonatkozó sütikezelési feltételeinkkel kapcsolatban a "Részletek" gombra kattintva kaphat bővebb tájékoztatást. Rendben! Részletek